NYHETSBREV oktober 2001


Uddevalla den 4 november 2001

Bästa läsare!

Allhelgonahelgen är Sveriges mest ny-gamla helg. Efter att ha avskaffats år 1772 återinfördes Alla helgons dag som helgdag år 1954. Själv har jag inga minnen av att allhelgonahelgen firades i någon större utsträckning under min barndom, dvs på 1970-talet. Under 1990-talet fick helgen dock en renässans även bland den yngre generationen. Detta är framförallt skolans förtjänst, som infört en veckas höstlov runt allhelgonahelgen för att bryta av den på min tid oändligt långa höstterminen. Under de senaste åren har också en för Sverige ny sed växt sig allt starkare - hallowen-firande. I novemberkvällen smyger nu de mest groteskt utspökade ungdomar runt bland husen och ringer på våra dörrar: "Bus eller godis?" är deras ödesmättade fråga. Marie och Jonathan och jag fick igår kväll besök av liemannen själv. Hans ansikte doldes bakom en dödskallemask, men av kroppslängden kunde man ana att han nog var en mogen ungdom. Att godis var att föredra framför bus insåg jag snabbt, och Maries chokladkaka offrades kvickt. Det är ett intressant fenomen att nya traditioner har förmåga att växa sig starka även i vår sekulariserade och urbaniserade tid.
Visst är november månads intåg med avlövning av träden och begynnande frost en passande tid att minnas våra döda, att hedra helgonen, och kanske också att leka "bus eller godis?". För egen del ser jag dock redan fram emot adventsljus och julefrid.

Oktober månad har i politiken dominerats av nominering till riksdag och region. Bohusläns nomineringsstämma hölls denna gång på fd regementet I17 i Uddevalla. För egen del placerades jag på 8:e plats på riksdagslistan och på 3:e plats på regionfullmäktige-listan. Min plats på regionfullmäktigelistan är i högsta grad valbar (vi har idag 7 mandat i regionfullmäktige från valkretsen Bohuslän). Det känns naturligtvis roligt och uppmuntrande att få förnyat förtroende av partivännerna i Bohuslän. Jag ser nu fram emot valrörelsen och ytterligare en period i regionfullmäktige.

I övrigt går det vardagliga arbetet vidare i politiken. För min del innebär det bla deltagande i länsförbundets arbete med en valplattform inför nästa val - en viktig och spännande uppgift.

I november månad väntar bla konferens med ordförandena för våra partiföreningar i Bohuslän, Förbundsstyrelsesammanträde, och, förstås, sammanträde med regionfullmäktige och kommunfullmäktige. Full fart framåt med andra ord, som vanligt!

Avslutningsvis vill jag hälsa Dig välkommen att besöka min hemsida, där startsidan nu fått en delvis ny utformning.


Med vänlig hälsning


Torbjörn Sjögren

ledamot (m) Regionfullmäktige Västra Götaland
ledamot Förbundsstyrelsen Moderaterna i Bohuslän
ledamot (m) Kommunfullmäktige Uddevalla


Fredagsvägen 47
451 63 UDDEVALLA
Tel. 0522/ 748 26

torbjorn.sjogren@moderat.se