Uddevalla-Posten 2002-10-24

 

Första-sidan - Huvudnyhet:

 

 

MODERATERNA FÅR OPPOSITIONSRÅDET

 

Moderaten Torbjörn Sjögren blir borgerligt oppositionsråd i Uddevalla. Det står klart efter segslitna förhandlingar mellan de borgerliga partierna. Överenskommelsen inkluderar även kd som uteslöts ur samarbetet mellan c, fp och m i samband med valet efter diverse bråk. Även miljöpartiet är med.

 Men nu blir det som väntat Torbjörn Sjögren som representerar det största borgerliga partiet som också blir oppositionsråd.

 

-         Oppositionsrådet ska vara en resurs för hela borgerligheten och miljöpartiet, säger Torbjörn Sjögren som inte vill kommentera uppgörelsen ännu.

 Sidan 4:

 TORBJÖRN SJÖGREN BLIR NYTT OPPOSITIONSRÅD

 Det blir moderaternas förstanamn, Torbjörn Sjögren, som blir oppositionsråd i Uddevalla. Efter långa och segdragna förhandlingar som avslutades i helgen står det klart att Sjögren får heltidsposten.

 

In i det sista har det varit ovisst om det skulle bli en gemensam borgerlig plattform i Uddevalla. Bråket före valet mellan kristdemokrater och de övriga borgerliga partierna har varit en stötesten. Torbjörn Sjögren blir borgerligt oppositionsråd eftersom moderaterna är det största borgerliga partiet. I överenskommelsen mellan de borgerliga partierna finns nu också kristdemokraterna med och dessutom miljöpartiet.

-         Det är extra roligt att vi fått med oss miljöpartiet, säger Torbjörn Sjögren.

-         Oppositionsrådet ska vara en viktig resurs för hela borgerligheten och miljöpartiet.

 Torbjörn Sjögren efterträdet Bengt Ljungberg (m) som suttit oppositionsråd under mandatperioden. Han har meddelat sin avgång och Torbjörn Sjögren är den naturlige efterträdaren.

 Formellt tillträder oppositionsrådet den 1 januari 2003 och sitter under hela mandatperioden i fyra år. Tjänsten är ett heltidsuppdrag. Idag är Torbjörn Sjögren jurist Vänersborg Advokatbyrå. Han vill idag inte kommentera hur han kommer att göra med sin arbetssituation utan ber att få återkomma. Det återstår ännu några stötestenar i förhandlingarna mellan partierna. Förslagen ska förankras i respektive parti. Moderaterna får bland annat uppdraget som vice ordförande i kommunfullmäktige, kulturnämnden och fritidsnämnden. Kd får motsvarande post i barn- och utbildningsnämnden och tekniska nämnden. Folkpartiet får en vicepost i socialnämnden och miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Partierna träffas inom kort för en sista förhandlingsomgång innan överenskommelsen är formellt klar och offentlig.

 

STAFFAN NYSTRÖM