Bohusläningen 2002-09-07:

 

LÖPSEDEL + FÖRSTA-SIDANS HUVUDNYHET

+ DEBATTARTIKEL SID 2 + HUVUDNYHET S. 3:

 

 

Första-sidan:

M, FP, C ENIGA I UDDEVALLA

Kd får inte vara med - de vill gå gör långt

 

Uddevalla

För första gången på närmare trettio år får väljarna i Uddevalla ett tydligt borgerligt "regerings-alternativ att gå till val på i Uddevalla.
 

Förr har väljarna röstat och med röstsedlarna i sin hand har partierna därefter kohandlat med varandra. Nu är detta slut.

M, fp, c har under några veckors nattmanglingar skrivit sig samman i en politisk grundmall som visar hur Uddevalla ska styras vid en borgerlig seger den 15 september. De tre vill införa en försiktig mittenpolitik med moderata förtecken. I verksamhetsplanen finns utförsäljning av en del kommunala bolag, konkurrensutsättning av en del kommunal verksamhet, men inte i den omfattning kd önskar. Och därför har man inte inbjudit kristdemokraterna till dans om makten. Naturligtvis rasar kd. Men för att komma till makten måste de tre partierna sannolikt fria till någon mer. Så ännu är spekulationerna inte över. Tydligt är dock att en röst på fp, c eller m kommer att ge samma resultat och politik för invånarna; en slags försiktig variant av klassisk borgerlig politik lite till höger om mitten.

 

 

Sidan 2 -

 

Se separat rubrik!

Debattartikeln: Vi är beredda ta över i Uddevalla

Undertecknad av

Torbjörn Sjögren (m)

Elving Andersson (c)

Ralph Steen (fp)

Toppnamn för respektive parti i kommunvalet i Uddevalla

 

 

 

 Sidan 3 -

 

 

BORGERLIG KOALITION I UDDEVALLA

 

Efter veckor av möten presenteras det idag ett tydligt borgerligt regeringsförslag i Uddevalla kommun. Det är smått unikt eftersom det gått decennier sedan de borgerliga gick till val på ett gemensamt valdokument senast. Men kd rasar.

 

För när fp, c och m idag avslöjar sina ambitioner, att ta över regeringsmakten i Uddevalla efter valet, så är inte kd med på vagnen.

- Jag är förvånad över att man gått samman utan att ens ha tillfrågat oss, säger riksdagsmannen Magnus Jacobsson (kd) som flyttat hem till Uddevalla för att satsa på kommunpolitiken i stället.

Han menar att de övriga borgerliga partierna ändå kommer att driva samma politik som kd.

- Det är uppenbart att de är stressade av vad vi gör.

Partiets talesman, Hans Jonasson, uttrycker betydligt fler känslor, över att hans parti inte får plats i en borgerlig koalition.

 

                           Nya vindar

 

Det är helt uppenbart att det blåser nya vindar i lokalpolitiken. Förre riksdagsmannen Elving Andersson (c), med erfarenhet av att regera ihop med s i både riksdag och region, är mer borgerlig än någonsin. Detta är nödvändigt, för i den tänkta trepartiregeringen är några av ledorden konkurrensutsättning, utförsäljning och alternativa driftsformer.

-         Man måste utveckla också politiken och förändra den när verkligheten förändras, säger Andersson.

-         Vi vill ha en god välfärd och med det för ögonen måste man pröva en del nya grepp. Det är inte av ideologiska skäl som jag vill konkurrensutsätta offentlig verksamhet. frågan är enkel: Kan vi få ut mer för skattepengarna med privata föräldrakooperativ, privata entreprenörer med mera? - Vi vill stå bakom privata småföretagare.

  

Man kan ju inte undvika frågan hur Du kan samarbeta med m här i Uddevalla, men inte i Västra Götalandsregionen där c har blivit s-partner i stället?

 

-         M är mycket mer pragmatiska här i staden. De är helt enkelt vettigare här.

 M, fp, c- gruppen vill pröva en eventuell försäljning av alla kommunala bolag, och köpa tjänster i stället.

Torbjörn Sjögren (m) berättar att avsikten är att det som kan säljas och konkurrensutsättas av kommunal verksamhet, ska utsättas för detta ifall man kommer till makten.

-         Men det finns inget egenvärde i att sälja bolag. Vi måste först se att det ger en fördel. På tur kan stå Uddevalla Omnibus AB, Uddevalla Energi AB, Uddevalla Evangemangs- och Turistforum AB.

-         Att vi kunnat komma överens är oerhört glädjande.

 

                                   Senare?

 

Enligt vad Bohusläningen erfar från ytterst välinformerat håll, är trepartikoalitionen försiktig med kd därför att man tycker att kd

"kör sitt eget race" samt är för kraftigt förändringsbenägna.

Enligt en källa närstående ledningen för ett av de tre partierna (m, fp, c) är det möjligt att kd kan få ett erbjudande om samarbete efter valet. Men då måste partiet tydligt binda sig att följa den politiska "mittenfåra" som de tre andra partierna dragit upp. På samma villkor bedöms också mp, ifall intresse finnes, kunna få stödja en mittenregering i Uddevalla.

 

 

Bild, med bildtext:

Ny politisk ledning i Uddevalla?:

Torbjörn Sjögren (m), Elving Andersson ©, Ralph Steen (fp)

 

 

Ulf Blomgren